Spinnen in detail


De Fokker Spin vliegtuigen

Klik op de foto om de foto te vergroten

Over het eerste vliegtuig van Anthony Fokker, de “Spin”, zijn vanaf 1910, het jaartal van de bouw van de eerste Spin, vele artikelen uitgebracht.
Mede omdat de meeste feiten uit deze periode ontbreken, spreken vele artikelen en
boekpassages elkaar tegen.
Vliegtuigregistraties, constructienummers en inschrijvingen in luchtvaartregisters waren in die tijd nog niet aan de orde.
Zo is het niet precies bekend hoeveel Spinnen er gebouwd zijn, ook is het soms onduidelijk wanneer een Spin, door en aantal wijzigingen een M (Militär flugzeug) type werd. Soms had zo’n Spin ook een dubbele type aanduiding.
Tevens werd er veel met motoren geëxperimenteerd, op één model zat eerst een Argus motor van 70 Pk, dan een Renault van 100 Pk en vervolgens weer een Argus, maar dan van 100 Pk.
Zelfs in het nog bestaande Fokkerarchief bevinden zich documenten die elkaar tegenspreken over het relaas van de Spinnen.

Hierdoor is ook de type-aanduiding van de Spinnen lastig te omschrijven.
Uit bestaande documentatie van luchtvaart journalist Henri Hegener(ϯ), is de volgende type opsomming het meest voor de hand liggende:

Spin 1, Oktober 1910
Spin 2, Mei 1911
Spin 3, Augustus 1911
1e Spin variant 1912
2e Spin variant 1912
1e Spin variant 1913
2e Spin variant 1913 (M-1)
3e Spin variant 1913 

Anthony Fokker vertrok in 1909 van uit Haarlem naar de “Ersten Deutschen Automobilfachschule” in Mainz, Duitsland Daar was ook een afdeling Aviatik.
Hier bouwde Anthony met zijn medeleerlingen de eerste Spin. Oberleutnant Franz von Daum was zowel een medestudent als de financier van het project,
Het toestel was uitgerust met een 50 Pk Argus motor.
Naar verluid heeft het toestel alleen een paar sprongen vanaf de grond gemaakt.

In 1911 kwam Fokker in contact met de Duitse vliegtuigbouwer Jacob Goedecker die al vliegtuigen bouwde in Nieder-Walluf.
Goedecker leerde Fokker de kneepjes van het vak en zo werd bij Goedecker de tweede Spin gebouwd.
In het beging kwamen de ontwerpen nog voor een deel van Goedecker, met ideeën van Fokker.
Er zijn bij Goedecker ongeveer 60 Spinnen gebouwd.

Daarna opende Fokker zelf zijn vliegtuigonderneming in Johannistahl.
In het begin werden er bij Goedecker nog Spinnen geproduceerd die in Johannistahl werden samengebouwd,
gevolgd door een eerste proefvlucht.
Anthony Fokker leerde zichzelf vliegen door ook op de toestellen van Goedecker te vliegen.
Op 16 mei 1911 haalde Fokker zijn vliegbrevet.

Ondertussen werden er een aantal Spinnen en versies daarvan, verkocht aan de Duitse legerautoriteiten.
Fokker had zijn eigen vliegschool opgericht waar toekomstige militaire vliegers werden opgeleid.
Ook hadden een aantal particulieren een Spin aangeschaft en werd er in 1913 een demonstratie in Indonesië voorbereid, met twee Spinnen.
Vliegen van Berlijn naar Soesterberg
Op 13 mei 1913 maakte Fokker medewerkers Bernard de Waal en Franz Küntner een langeafstandsvlucht van Berlijn naar Soesterberg om de Nederlandse militaire autoriteiten te interesseren voor de Fokker producten.
Na een aantal tussenlandingen, voor brandstof, olie, voeding, en wat oponthoud kwam het toestel, een 2e Spin variant 1913, na een totaaltijd van ongeveer 26 uur aan in Soesterberg.

Vliegen in Haarlem
Beroemd is natuurlijk de vlucht op 31 augustus 1911 in Haarlem ter gelegenheid van Koninginnedag, waarbij Fokker in een Spin rond de kerktoren van de Sint Bavo kerk vloog.
Ook daarna, in de eerste week van september 1911 gaf Fokker nog diverse demonstraties.
Er ligt in Haarlem een gedenksteen op de plaats waarvan de start plaatsvond van de Spin met Fokker.
Spin replica 1936
In 1936 is er in de Fokker fabriek in Amsterdam Noord een replica gebouwd van de Spin ter gelegenheid dat Anthony Fokker 25 geleden zijn vliegbrevet had gehaald.
Op het toenmalige Schiphol (Oost) heeft het enkele vluchten gemaakt, waarna het op tal van luchtvaart evenementen in Nederland werd tentoongesteld.
In 1960 heeft deze replica een flinke onderhoudsbeurt ondergaan in de Fokkerfabriek, die inmiddels op Schiphol-Oost gevestigd was.
Daarna is het tentoongesteld in het Aeroplanorama op Schiphol-Oost, gevestigd in het Atoom-gebouw aldaar.
Vervolgens verhuisde de Spin naar het Aviodome, waar het in 1988 weer naar de Fokkerfabriek werd gebracht om het weer vliegwaardig te maken vanwege het 70-jarig bestaan van de Fokker fabriek in 1989.
Na statisch gebruikt te zijn voor de viering van het jubileum van Fokker, maakte deze 54 jaar oude Spin op 18 maart 1990 een vlucht op het (militaire) vliegveld Eindhoven.
Fokker testvlieger Edwin Boshof heeft daarna nog enkele vluchten gemaakt met deze Spin, onder andere voor een TV documentaire van de TROS.  
Na deze activiteiten is de Spin weer opgenomen in de Aviodome collectie en maakt thans deel uit van de Aviodrome collectie.
Tussendoor is de replica Spin ook nog tentoongesteld in de Sint Bavo kerk te Haarlem in 2011 voor de viering dat het 100 jaar geleden was dat Fokker rond de toren van de Sint Bavo vloog.
De eerste maanden van zijn bestaan was deze Spin uitgerust met een 80 Pk. Hirth
HM 60 R 80 motor, daarna werd de zwaardere Hirth HM 504 A van 105 Pk. aangebracht.
Beide motoren hadden elk een eigen propeller.
De ‘Polen Spin’
Na vele omzwervingen van een Fokker Spin 3 uit 1911/13, belandde deze originele Spin van uit Polen op 1-8-1986 weer in Nederland.
De betreffende Spin was in 1919 met de beroemde smokkeltrein vanuit Duitsland naar Nederland gekomen en stond later in een opslagplaats in de Fokkerfabriek in Amsterdam Noord.
In de jaren ’30 van de vorige eeuw is deze Spin een tijd opgenomen geweest in de studiecollectie van de TH in Delft.
Vreemd genoeg is deze Spin in 1936 niet gerestaureerd voor het vliegersjubileum van Anthony Fokker, maar is er de eerdergenoemde replica gebouwd.

In 1943 werd de productie van Fokker ten behoeve van de Duitse bezetter verspreid over Amsterdam en omstreken. Deze Spin is toen terecht gekomen in het Hirsch gebouw aan het Amsterdamse Leidseplein.
Daarna is de Spin door de Duitse bezetter geconfisqueerd en overgebracht naar Berlijn.
Het toestel werd beschadigd bij een bombardement en daarna overgebracht naar Polen waar het uiteindelijk terecht kwam in het luchtvaartmuseum te Krakau.
In 1986 gaf de directie van Fokker aan PR medewerker Gerard Schavemaker de opdracht om de Spin naar Nederland te halen.
Na velerlei onderhandelingen, door Nederlandse en Poolse autoriteiten op ministerieel en ambassadeniveau, kwam deze Spin, of liever gezegd de restanten ervan, per vrachtwagen naar Nederland.
Na even gestald te zijn bij het Aviodome werd de Spin op 1-8-1986 gepresenteerd in een hangar van de Fokkerfabriek op Schiphol-Oost.
Na de presentatie werd het toestel enige tijd ten toon gesteld bij het Aviodome, waarna ook bij deze Spin werd gerestaureerd bij Fokker, hoofdzakelijk door oud gepensioneerden van Fokker.
Het toestel heeft na de restauratie nooit gevlogen, hoewel dit wel het doel was.
De Spin voorzien van een 70 Pk. V8 cilinder Renault motor had een zwaartepuntsprobleem.
Volgens enkele gepensioneerden van het restauratieprogramma, zou deze Spin waarschijnlijk vroeger voor taxiproeven gebruikt zijn door aankomende piloten.

Na onderzoek bleek dat de Poolse regering het toestel geschonken had aan de staat der Nederlanden, waardoor zij de officiële eigenaar waren.
Ook deze Spin is opgenomen in de collectie van het Aviodrome.
Share by: