De Snip naar West-Indie

1934 de 'Snip' naar West-Indië

De  Fokker F-XVIII PH-AIS
De Fokker PH-AIS (de Snip) was een Fokker F-XVIII die de eerste trans-Atlantische vlucht van het West-Indisch Bedrijf van de KLM verzorgde van Schiphol naar Curaçao.

Vanwege de grote afstand werd het toestel gemodificeerd. Extra brandstof- en olietanks werden aangebracht en voorts werd het toestel voorzien van krachtiger motoren van het type Pratt & Whitney Wasp TD-1 met 550 pk elk.
Verder werd de reis uitvoerig voorbereid en ondersteund. De Koninklijke Marine stationeerde halverwege de route de onderzeeboot Hr. Ms. K XVIII, en de KNSM zette diverse schepen in ter assistentie bij de navigatie.

Het toestel vertrok op 15 december 1934 rond middernacht, met als bemanning gezagvoerder Jan Hondong, co-piloot Jan van Balkom, telegrafist Simon van der Molen en werktuigkundige Leo Stolk.
Vanaf Amsterdam werd in een aantal dagen via Marseille, Alicante en Casablanca naar Praia op de Kaapverdische Eilanden gevlogen (de route was kort tevoren aangepast vanwege weersomstandigheden). Daar werd een pauze ingelast van een drietal dagen en werd de Snip klaargemaakt voor de oversteek van de Atlantische oceaan.

Op 19 december 1934 vertrok de Snip en bereikte 17 uur later het vliegveld Zanderij in Paramaribo.
Van daaruit werd doorgevlogen naar de eindbestemming Curaçao, waar men op 22 december landde op vliegveld Hato.
De afstand van in totaal 12.200 kilometer werd afgelegd in 54 uur en 27 minuten. Voor deze prestatie verkregen alle bemanningsleden een Koninklijke onderscheiding.

Op Curaçao werd de Snip het eerste vliegtuig van het West-Indisch Bedrijf van de KLM. De registratie werd gewijzigd in PJ-AIS.

Sinds 1992 worden de cockpit en de middenmotor van de Snip tentoongesteld in het Curaçao Museum te Willemstad.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fokker_PH-AIS
Docudrama over de eerste vlucht van de KLM naar Curaçao met de "Snip"
Nederlands gesproken met Engelse ontertiteling
Share by: