H en PH

De registratie H en PH voor Nederlandse vliegtuigen

Op 13 oktober 1919 werd in Parijs bij een Conventie bepaald, dat Nederland de nationaliteitsletter H zou voeren. Dit werd later PH, in navolging van het Telegraaf Verdrag (1927) van Washington.
In dit verdrag kreeg Nederland voor de roepletters van luchtvaartuigradiostations de combinaties van vijf letters toegewezen.
Deze moesten beginnen met PA, PB, PC, PD, PE, PG, PH en PI.
Omdat de luchtvaartuigradiostations in Nederland onder verschillende ministeries vielen werd een verdeling gekozen: PA was voor de Marine, PB voor de Landmacht (later Luchtmacht) en de radiostations voor 'burgerlijke luchtvaartuigen' kregen PH.
De andere series bleven ongebruikt.

De combinatie PH voor radiostations voor de burgerluchtvaart werd voorgesteld nadat de eerder voorgestelde PE op verzet was gestuit bij de toenmalige directeur van Bureau Luchtvaart. Die schreef dat er verwarring kon ontstaan met de roepletters GE van Britse luchtvaartuigen omdat 'telegrafisch de P makkelijk kan worden verminkt tot G'.
Hij vervolgde: 'De letters PH hebben het voordeel dat de letter H (Holland) al enigszins de nationaliteit aangeeft, zoals ook bij Britse vliegtuigen (GE), de Australische (GA) en de Canadese (GC)'.
Share by: