F.II

De Fokker F.II

In oktober 1919 vond de eerst vlucht plaats van de door Reinhold Platz ontworpen Fokker F.II. De piloot was invlieger Adolf Parge.
De bouw en de eerste vlucht vonden nog plaats in Duitsland, waar Platz de F.II uit de V.45 had ontworpen. Het vliegtuig was voorzien van een 185 Pk BMW IIIa 6-cilinder lijnmotor, die ook in de Fokker D.VII-F was gebruikt.

De eerste F.II werd op 20 maart 1920 illegaal uit Duitsland naar Nederland gevlogen omdat het de Duitsers door de geallieerden was verboden vliegtuigen uit te voeren.  

Hieronder een gedeeltelijke overname van een artikel uit 2006 van Leo de Roo, voormalig medewerker van de historische afdeling van de Fokkerfabriek.

Fokker F.II maakt noodlanding bij Surhuisterveen.


Bernard de Waal, vriend en medewerker van het eerste uur van Anthony Fokker, kreeg in 1920 de merkwaardige opdracht, om uit eigen bedrijf, in Schwerin, een vliegtuig te stelen. Het uitvoeren van vliegtuigen was na de wapenstilstand door de geallieerden verboden, dus moest een en ander heimelijk gebeuren. De Waal zocht contact met Reinhold Platz, toen chef constructeur, en samen zetten zij de diefstal in scène.


Platz vertrok “voor zaken” naar Berlijn en met behulp van drie medewerkers van de fabriek startte de Waal direct uit de hangaar richting Nederland. De vlucht verliep niet direct vlekkeloos en tot tweemaal toe moest de Waal op Duitse bodem een noodlanding maken wegens motorstoring. De eerste maal slaagde hij er zelf in de motor aan de praat te krijgen, maar bij de tweede noodlanding kwamen twee politieagenten, die de zaak kennelijk niet vertrouwden, poolshoogte nemen. Een van hen ging naar de “Landrat” voor instructies en de Waal vroeg aan de ander hen te helpen met het aanslingeren van de propeller om alvast proef te draaien. Toen de motor liep, steeg de Waal meteen op, de verbouwereerde agent had het nakijken.

 

Een derde noodlanding moest de Waal maken bij Surhuisterveen in Friesland, waarbij echter het onderstel het begaf. De Waal belde Fokker, die onmiddellijk in de auto naar hem toekwam en zo voor het eerst zijn F.II zag, zij het niet in de beste conditie. De F.II werd gedemonteerd en per trein naar Leeuwarden gebracht en vandaar per schip naar Amsterdam.


De bouw van de Fokker F.II was nog steeds op de klassieke Fokkerwijze, een (lange) romp van gelaste stalen buizen bekleed met linnen, houten vleugel, vast landingsgestel en een voorin geplaatste motor, de vlieger zat achter de motor in de open lucht.
Er was een kleine gesloten cabine, voorzien van ramen, achter de zitplaats van de piloot. In de cabine was plaats voor vier passagiers.

Op 10 juli 1920 bestelde de pas opgerichte KLM twee F.II’s. (de H-NABC en de H-NABD) voor een bedrag van 45.000 gulden, (ongeveer 280.000 Euro in waarde anno 2020).
Op 25 augustus 1920 werden de F.II’s aan de KLM overgedragen waarna vlieger Hinchliffe op 30 september 1920
de eerste operationele vlucht met de H-NABD uitvoerde naar het Londense vliegveld Croydon.
Naast KLM piloot Hinchliffe waren luchtvaartjournalist Henri Hegener, Bernard de Waal van de Fokkerfabriek en Fokker-boordwerktuigkundige S. Elleman als passagiers aan boord.


De KLM was niet tevreden over de BMW motor en probeerde de Daimler Mercedes D IIIa V van 178 Pk, toen ook deze niet bleek te voldoen ging de KLM over op de 6 cilinder luchtgekoelde Armstrong Siddeley Puma lijnmotor van 240 Pk.

In 1927 werden de KLM F.II’s verkocht aan het Belgische SABENA.
Andere F.II gebruikers waren de Deutsche Luftreederei uit Danzig, het Duitse Aero Lloyd, Luft Hansa en het Zwitserse Balair.  
Het Nederlandse RSL, Rijks Studiedienst voor de Luchtvaart, gebruikte jarenlang het F.II prototype als laboratoriumvliegtuig.

Al vrij snel werd de F.II in Duitsland ook in licentie gebouwd door het “Deutsche Aero Lloyd” van directeur Karl Grülich in Staaken.
Grülich wijzigde de F.II op een aantal punten zoals het landingsgestel, de cabineramen en de cockpit.
De vleugels van de Grülich F.II’s werden bij Duitse vliegtuigbouwer Albatros gebouwd.
In totaal zijn er 25 F.II’s gebouwd, waarvan 6 bij Fokker en 19 bij Grülich in licentie.


Klik op de foto om de foto te vergroten



Documenten over de F.II’s H-NABC cn 1500 wn 4057 en 
H-NABD cn 1502 wn 4058.

Onderdeel uit een speelfilm over Schiphol in de jaren 1930
Een demonstratie van de F.II.
Nooit geweten dat er maar liefst zeven personen in pasten :-)
Share by: